Zo aan het eind van het jaar …

Valleur - Mooie feestdagen - Gelukkig 2014!

Wel doen, niet doen, een jaaroverzicht? Het is zo voor de hand liggend. En er gebeuren in een jaar ook dingen die ik helemaal niet met de ganse natie wil delen.

Maar blijkbaar heeft het toch iets, zo’n overzicht. Sociale media als Facebook en Twitter geven hun gebruikers de gelegenheid er zelf een te maken. Nou ja, zelf … Facebook analyseert wat je gedurende het jaar allemaal aan de wereld hebt laten weten en maakt daar voor jou een Top 20 van. Facebook zelf heeft ook een jaaroverzicht gemaakt. Wat hebben wij wereldwijd het vaakst op onze tijdlijn gezet? Van de tien gebeurtenissen die boven aan dat gezamenlijke lijstje staan, komen er weinig voor in mijn persoonlijke overzicht. Ik liet geen tattoo zetten. Nam geen huisdier. En, even kijken, heb ik een gewoonte opgegeven? Ik geloof van niet.

Wel verloor ik een dierbare. En zeer dierbare dierbare. Links op mijn bureau een foto van mijn vader met een baby van een paar maanden op zijn arm. De baby ben ik. En ik heb mijn vader blijkbaar zojuist – ‘impeccable taste’ – een fresia overhandigd. Hij overleed in juni.

Wil ik dat met iedereen delen? Nee en ja. Nee, omdat het eigenlijk niemand iets aangaat; we zijn online al zo verschrikkelijk traceerbaar en ook wat je niet zelf deelt komt soms op plekken die je zelf niet gekozen zou hebben. En nee, omdat het niets toevoegt aan mijn kwaliteiten. Maar toch. Hij maakt zo onlosmakelijk deel uit van wie ik ben en wat ik ben gaan doen. Ik heb zo vaak met hem zitten praten over mijn werk. Advies gevraagd. De financiële kant doorgenomen. Zijn overlijden is voor mij de belangrijkste gebeurtenis van het afgelopen jaar. Ik mis hem, zoals je iemand mist aan wie je zo veel mooie herinneringen hebt: ik kijk in dankbaarheid terug. En dat mogen jullie best weten.

En dan was er deze nieuwe site, die eindelijk van het slot ging (even nog voor degene die me laatst iets vroeg over de tekeningen: ja, ik maak ze zelf, en ja, dat doe ik met mijn muis!). Werd ‘mijn’ boek ‘De vele gezichten van Bernhoven’ gepresenteerd. Verhuisden we met onze Open Coffee Bommelerwaard naar een nieuw onderkomen. Waren er links en rechts goednieuwsmededelingen. En bezegelden dierbaren de waardevolle betekenis van delen. Geweldige bagage om energiek het nieuwe jaar mee in te stappen.

Ik wens jullie mooie feestdagen en een gezellig, gezond en gelukkig 2014!

4 reacties op “Zo aan het eind van het jaar …

 1. Monique Martens zegt:

  Hallo Monique,

  Ja, een bewogen jaar ligt achter ons. Een jaar met downs, maar gelukkig ook met ups. Ik wens jou ook hele mooie kerstdagen toe en een bijzonder, mooi, gelukkig, succesvol en vooral gezond (heel belangrijk!) 2014 toe!!

  Warme groet,
  Monique

  PS: mijn complimenten voor je tekeningen 🙂

  • Monique van de Vall zegt:

   Dank je wel, Andere Monique,

   Laten we in het nieuwe jaar snel afspreken. We hebben zo veel bij te praten!

   Mijn dank ook voor je compliment. Lieve groeten, ook aan Hugo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *