Open Coffee Bommelerwaard

Zo. Het seizoen is weer van start. Hartstikke leuk, zo’n zomer – hoewel ik qua weer het idee heb dat het seizoen zich een paar weken vergist heeft -, maar de energie stroomt toch het lekkerst als Werk en Woon weer met elkaar verweven zijn. Althans, zo gaat dat hier.

Ook Open Coffee Bommelerwaard (OCBw), het ondernemersnetwerk waar ik mede-aanjager van ben – ik noem mezelf in dat kader altijd graag de bordercollie – is weer doende. In de zomer gaan we nooit ‘dicht’, maar als het seizoen weer begonnen is (ik denk in academische jaren) waait het toch net iets leuker.

Van september tot en met december zitten we op een tijdelijke locatie omdat onze gastheer (Rabobank Bommelerwaard) het adviescentrum waar wij mogen bivakkeren drastisch aan het verbouwen is. Die verbouwing staat ook een beetje symbool voor de fase waar wij met ‘onze’ OCBw in zitten. Alsof het zo gepland is. Bijna vijf jaar geleden startten we ermee. Het verschijnsel Open Coffee – initiatief van een van de oprichters van Skype – was nog relatief nieuw en Overal en Nergens ontstonden koffiepleisterplaatsen. Allemaal met eigen veren en kleuren, maar de rode draad was, in ieder geval toen: een vaste weekdag, vaste tijd en vaste plek, en ontmoetingen zonder programma’s en zonder contributie. (Waarom dat trouwens een rode draad heet? Sowieso draad, maar ook: waarom een rode? Zal ik eens uitzoeken.)

In die bijna vijf jaar zijn wij heel dicht bij de bron gebleven. Ook al omdat we om ons heen zo veel vaste structuren zagen van, bijvoorbeeld, ondernemersverenigingen. Wij wilden juist over de grenzen heen netwerken. Van gemeenten. Van dorpen en stad. Van verenigingen. En van grote en kleine bedrijven en organisaties. Open. Laagdrempelig. Vooruitgedreven door de wens om te verbinden.

Goed, in vijf jaar staat de wereld (gelukkig) niet stil. Nieuwe initiatieven en nieuwe samenwerkingsvormen brengen ons bij de vraag: bewandelen we nog de juiste weg, doen we nog steeds iets waar onze ondernemers wat aan hebben, voegen we iets toe? Maar ook: wat voor netwerk zijn we / willen we zijn? Gefocust op het uitwisselen van opdrachten? [Terzijde: daarbij vind ik de richting altijd interessant. Haalt A bij B werk en B vervolgens bij A, dan hebben ze aan het eind van de rit allebei ‘één werk’. Zorgt B voor werk voor A en gebeurt dat vervolgens ook andersom, dan hebben ze onder aan de streep precies hetzelfde resultaat, maar is de weg heel anders. Leuker in mijn beleving, maar dat mag je geheel en al op mijn eigen rekening schrijven.] Op het delen van kennis en ervaring? Of iets anders? Daar moeten we het dus over hebben. En met wij bedoel ik: onze deelnemers en wij. Want hun deelname bepaalt ons bestaansrecht. En daarom gaan we tijdens onze oktobereditie – wij houden iedere tweede woensdag van de maand huis – samen om de tafel. Zodat we in januari, als we terugverhuizen naar ons getransformeerde onderkomen, helemaal klaar zijn voor Open Coffee Bommelerwaard 2.0.

Lemon meringues - @kitchen_julia

We zijn het nieuwe seizoen vandaag in ieder geval heel leuk gestart, want een van onze deelnemers, Julia’s Kitchen uit Rossum, had voor iedereen ‘lemon meringues’ gebakken (nee, dit is niet het enige doosje). Kijk, ook dat is verbinden.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *