‘Ondernemend Bommelerwaard!’

Zo gek als het klinkt, zoiets bestaat niet. O ja, de Bommelerwaard onderneemt. Op kleine, maar ook op heel De brug van Zaltbommel - Copyright Fotografie Arie Mastenbroekgrote schaal. In 2011 werd voor het eerst het Business Event Bommelerwaard georganiseerd; vanuit Open Coffee Bommelerwaard, waar ik mede-aanjager van ben, mocht ik deel uitmaken van de voordrachtscommissie. Samen met mijn commissiecollega’s zag ik: er wordt wat ‘áfondernomen’ in de Bommelerwaard.

Maar als je die ondernemende Bommelerwaard in één keer als grote groep ondernemers wilt aanspreken, gebeurt er iets vreemds. Werkend Nederland! Als in: geacht bestuur! Geen verontrust gespitste oren. Ondernemend Bommelerwaard! Daar gaat het haken. Omdat het formeel een de-woord is? Wellicht. ‘Ondernemende Bommelerwaard!’ dan? Geen optie. Er is gewoon geen goede constructie voor te bedenken. Vindt ook Onze Taal, mijn vaste baken bij taalvragen.

Met een bijvoeglijk naamwoord en de eigennaam kan ik de Bommelerwaard gewoon niet aanspreken. Ik zal de ondernemers individueel te lijf moeten. Het zij zo. En de Bommelerwaard, die onderneemt voort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *